Jakt/fiske processen – Girjasmålet

Allt sedan staten genomförde förändringar av småviltsjakten år 1993 för att öppna upp möjligheten för alla att jaga och fiska ovan odlingsgränsen, har representanter från samisk sida protesterat mot att staten har en egen självständig jakt och fiskerätt. Både Sametinget och SSR har på flera sätt markerat att vi underkänner statens hantering av jakt- och fiskerätten. SSR och Girjas sameby lämnade i maj 2009 in en stämningsansökan mot svenska staten.

Sammanfattning Girjasmålet
Hovrättsdomen
Tingsrättsdomen

Målet kommer nu att avgöras i Högsta domstolen med start den 2 september kl 9:00, då Girjas sameby inleder med sin sakframställan.
Här kan du se vilka dagar som huvudförhandling pågår

Glöm inte Ordförandekonferensen

Anmälningslänk här

Ordförande har ordet

Det här är mitt första nyhetsbrev som ordförande och först av allt vill jag tacka SSR:s medlemmar för ert förtroende att leda organisationen de kommande åren. … 

Statement

SSR:s ordförande Niila Inga och Ungdomsrådets ordförande Janni Klemensson Jannok överlämnar Statement till Andre vice Talman Lotta Johnsson Fornarve (V)

Hela Statement kan du läsa här

Möt forskare på renskötardag i Jokkmokk 15 augusti

Inom ramen för den internationella konferensen AUC som hålls i Jokkmokk 12-16 augusti 2019 https://www.slu.se/AUC2019) erbjuder vi möjlighet för renskötare och samebymedlemmar att kostnadsfritt delta på en så kallad stakeholder day (renskötardag) med fokus på renskötselfrågor.

Anmälan Anmäl dig så fort som möjligt! Först till kvarn-principen gäller för sponsrat deltagare, men vi eftersträvar en bred geografisk spridning så max 2 deltagare per sameby. Sista anmälningsdag är 30 juni.

Läs mer om eventet här.

Klimatanpassning i renskötseln med fokus på renens hälsa

Dessa sidor har sammanställts för att besökare med ökad lätthet skall kunna läsa mer om renens hälsa i ett förändrat klimat.

Varg och ren – en omöjlig ekvation

Naturvårdsverket meddelade den 9 maj sitt beslut om vilka miniminivåer som ska vara gällande för varg de kommande åren. Till skillnad mot föregående år så ändrar Naturvårdsverket inställning i frågan om föryngringar inom renskötselområdet.

Läs hela Pressreleasen här

Jenny bloggar

Ett träds bekännelser??

Kära Pinus Contorta

Inledningsvis måste jag säga att det känns lite märkligt att prata med dig, jag har aldrig pratat eller fört en dialog direkt med en Contorta förut, inte med något trädslag faktiskt. Men jag är inte sämre än att jag kan försöka, jag hoppas att du får möjlighet att ta del av det jag har att säga i alla fall.

Anmäl till Ellacarin Blind

ellacarin@sapmi.se